Gordijnen voor elk type raam

Kies voor elegante, romantische stoffen of voor luxueus en toch eigentijds met de onze gordijnen collectie om de persoonlijke touch aan je interieur te geven. Combineer en kies voor een aparte manier van confectie.
Het kiezen van gordijnstof is één, maar daarna volgt de juiste manier van confectie. Er zijn diverse manieren mogelijk; wordt het gordijn op ringen gehangen? Kies dan eens voor extra grote ringen of juist boven de ringen nog een extra hoog “hoofdje”. Dit zorgt voor een gordijn met meer body!

Bij een gordijn op rail kan gekozen worden voor een standaard confectie met enkele plooi, maar een mooie variatie hierop is de confectie met extra hoge “triple” plooi. Een transparante stof krijgt hierdoor een extra sierlijk en elegante uitstraling.    


GORDIJNEN. NIET ALLEEN FUNCTIONEEL MAAR OOK MOOI!

De toepassing van een gordijnen kan zowel functioneel als decoratief zijn. Als functioneel wordt vaak genoemd:
Biedt privacy | Geen voorbijgangers kijkend naar binnen. Wil je wel het licht maar niet het zicht? Kies dan voor een inbetween.
Houdt daglicht buiten | Met name de verduisterende- en blackout stoffen houden het licht buiten, ideaal wanneer juist overdag een ruimte donker moet zijn.
Verbetert de akoestiek | Wanneer een ruimte veel harde materialen heeft kan juist de toevoeging van een gordijn het geluid in de ruimte verbeteren.
Werkt isolerend | Het toevoegen van een gordijn bij raam of deur houdt de kouval tegen of juist de warmte buiten. Daarmee ook energiebesparend.

De decoratieve waarde van een gordijn kan nog eens benadrukt worden door diverse confectie mogelijkheden. Naast de bekende enkele-, vlinder- en retourplooi bestaan er nog veel meer type plooien. Tegenwoordig is confectie als wave gordijn enorm populair, maar denk ook eens aan vouwgordijnen. Het speels combineren van twee verschillende soorten stof in één gordijn is ook mogelijk. Of speel juist met kleur en pas aan de sluitzijden van het gordijn een contrasterende kleur toe. Er is veel mogelijk. 
Eenvoudig geconfectioneerde gordijnen bestellen kan bij ons via WoonTotaal, het exclusieve confectie service pakket voor onze gehele gordijnstoffen- en transparantencollectie. 

Er is veel mogelijk op gebied van confectie. Er is één ding dat altijd belangrijk blijft! Kijk of de gewenste confectie mogelijk is bij het type stof! Niet alle stoffen zijn geschikt voor alle confectie vormen. Met name bij de huidige trendy los geweven stoffen adviseren wij altijd;  stotend of slepend confectioneren! 

Hieronder vindt u diverse adviezen en veel gestelde vragen    

Mesh artikelen worden steeds populairder. Stoffen met een open geweven structuur, die tegenwoordig een verfrissende en zeer decoratieve uitstraling hebben. Er kleeft ook een nadeel aan; een verminderde stabiliteit. De vele ruimte tussen de garens zorgt voor relatief veel elasticiteit, ongeacht het gebruik van stabiele grondstoffen als polyester. Dit vraagt extra aandacht voor de volgende aspecten:

 1. Stof stotend of slepend verkopen is het beste. 3-5 cm “te lang” is vaak voldoende;
 2. Alleen doorstikken is mogelijk, niet blindzomen;
 3. Zij- en onderzomen alleen dubbel mogelijk, of alleen snijden;
 4. Verwerken met inslagringen is niet mogelijk, geplooid verwerken heeft de voorkeur;
 5. Verzwaringskoord of sierlock aanlocken is niet mogelijk;
 6. De stof is ongeschikt om als “banen” te verwerken;
 7. Kies niet voor gewichtjes in de hoeken; 
 8. Adviseer trekstangen voor het openen en sluiten.

Kortom, het verkopen van decoratieve mesh stoffen vraagt om een bijpassende invalshoek. Desalniettemin heeft deze soort evenveel toegevoegde waarde als reguliere gordijnstoffen.

Hierbij tips en adviezen hoe gordijnen voor een schuin lopend raam in te meten. Bepaal eerst of de schuine lijn lineair verloopt of niet. Bij “lineair” verloopt de hoogte in een rechte lijn van punt A naar B. Is dat niet zo door bijvoorbeeld een ongelijk plafond, overleg dan met het atelier of het beter is dit vanaf een mal te maken.

Is de schuine lijn lineair? Doorloop dan deze stappen voor een goede meting:

 1. Meet de strakke hoogte links en rechts, de horizontale breedte en de schuine lijn
 2. Bepaal het hoogteverschil tussen links en rechts. Controleer samen met de horizontale breedte, via de stelling van Pythagros, of de gemeten maat van de schuine lijn klopt.
 3. Gebruik driehoekberekenen.nl om eenvoudig de maten te controleren.
 4. Voer in WoonTotaal bij voorkeur elk gordijn als stuk in, hanteer daarbij de horizontale maat en de beide hoogtes. De schuine lijn wordt dan ter controle getoond.

Voorbeeld

Hieronder een voorbeeld waarvan wij toestemming hebben het te gebruiken. In deze situatie zijn fouten in de meting over het hoofd gezien en is de order in WoonTotaal onvoldoende bedachtzaam ingevoerd, met klachten tot gevolg.

mceclip0.png

Het voorbeeld is een gemeten dakraam, met twee schuine kanten. Klant heeft verstandig gekozen om het te verdelen in stuks schuine gordijnen aan de zijkant en een normaal recht stel in het midden. Ingezoomd op het linker stuk zijn de volgende maten bekend en kunnen we de stappen volgen:

 1. Hoogte L/R: 87,0 / 232,7 cm. Breedte recht: 198,8 cm. En schuine zijde 243,0 cm
 2. Hoogteverschil 145,7 cm. Stelling van Pythagoras geeft 198,82 + 145,72 = 246,52. De schuine lijn is dan 246,5 cm in werkelijkheid, dit klopt niet met de beschreven maat 243 cm. Er had opnieuw gemeten moeten worden.
 3. Tot slot de invoer in WoonTotaal hieronder. In dit voorbeeld wil men de gordijnen te lang bestellen, om op locatie af te spelden. Klant heeft ervoor gekozen de breedte op 205 cm te bepalen en de lengte ook naar boven af te ronden. Voor rechte gordijnen een begrijpelijke keuze, maar voor schuine gordijnen een negatieve invloed. Door deze kleine veranderingen, is de schuine lijn nu 251,1 cm geworden en is de afwijking tot de bestaande situatie groter geworden.

mceclip2.png

Tip! Hou bij schuine gordijnen zoveel mogelijk vast aan gemeten maten. En blijf de verhoudingen tot elkaar controleren als andere keuzes gemaakt worden.

Als u bij ons elektrische vouwgordijnen met Somfy motoren besteld, gaan wij er van uit dat u bekend bent met deze producten. Zo niet, dan raden we aan bij Somfy mimimaal een basis training te volgen. In dit artikel willen we graag de basisbegrippen toelichten.

Let op! Laat 230V systemen altijd aansluiten door een gecertificeerde elektricien! En de handige Somfy app met daarbij een instructievideo.

Installatie door atelier

Het atelier doorloopt de volgende stappen bij installatie:

 1. Het vouwgordijn moet naar de gewenste bovenste positie gebracht worden
  Screenshot_20220530-131347__01.jpg

 2. De motor moet geleerd worden dat dit de gewenste positie voor boven is, gebruik deze toetsen:
  Screenshot_20220530-131316__01.jpg
 3. STOP het vouwgordijn beneden op de gewenste positie voor beneden, eventueel bij te stellen met de OP en NEER pijlen. Houdt daarna MY en OP ingedrukt totdat het vouwgordijn terug loopt naar de bovenste positie.

 4. De bovenste en onderste positie zijn nu bepaald, nog 1 stap te gaan:
  Screenshot_20220530-131352.jpg

 

Extra tips!

 1. Onze producten worden geleverd inclusief een afgestelde boven- en benedenpositie. De bijgeleverde afstandsbediening is nog niet gekoppeld.

 2. Sluit één product aan op de stroom. Houdt bij de afstandsbediening gelijktijdig de OP én NEER toets ingedrukt, het product beweegt kort op en neer. Controleer de draairichting en of de boven- en benedenpositie naar wens is afgesteld. Als dat klopt, druk dan kort (<0,5 sec) op de programmeertoets om het kanaal te bevestigen.

  Let op! Het is erg belangrijk slechts één product op het stroom aan te sluiten als de afstandsbediening nog gekoppeld moet worden. Dit om te voorkomen dat het radio signaal per ongeluk meerdere producten tegelijk koppelt.

Product aan een tweede kanaal toevoegen
Ga op de afstandsbediening naar het kanaal waar het product nu al op werkt. Druk lang (>2 sec) op de programmeertoets, het product beweegt kort op en neer. Ga naar het kanaal waar dit product ook op moet werken en druk kort (<0,5 sec) op de programmeertoets, het product beweegt weer kort. Het product werkt nu ook op het nieuwe kanaal.

Product van een kanaal verwijderen
Ga op de afstandsbediening naar het kanaal waar het product op moet blijven werken en druk lang (>2 sec) op de programmeertoets, het product beweegt kort op en neer. Ga naar het kanaal waar het product van verwijderd moet worden en druk kort (<0,5 sec) op de programmeertoets, het product beweegt weer kort. Het product werkt niet meer op het kanaal waar het van verwijderd is.

Let op! Het verschil tussen de korte of de lange impuls bepaalt of de een handeling opgeslagen wordt, of juist klaar gezet wordt om overschreven te worden. Als hier een vergissing in gemaakt wordt, kan een installatie moeizaam verlopen.

Producten laten maken van een stof met een patroon, is iets complexer dan een uni materiaal. In het eindresultaat moet het patroon uiteraard netjes doorlopen en daar moet bij de calculatie bij stil gestaan worden. Twee zaken zijn daarin erg belangrijk.

Wat is de breedte en lengte van een patroon

Op de brochure van een stof staat vaak het patroon afgebeeld, met daarbij pijlen of tekst die de maat van het patroon omschrijven. Dat is vaak duidelijk, maar is alleen bruikbaar als de stof ook zo gebruikt wordt als op de afbeelding. Als atelier houden wij een calculatie aan die voor alle situaties op gaat, ook als de stof anders gebruikt wordt dan een leverancier bedacht heeft. Wij hanteren:

 1. Patroonlengte = kettingrichting. De ketting van een weving is de theoretisch oneindige draad. Als een stof kamerhoog gebruikt wordt, loopt deze draad horizontaal. Bij gebruik in banen is dit de verticale richting.
 2. Patroonbreedte = inslagrichting. Bij een weving wordt een inslagdraad tussen de kettingdraden door geschoten. Zo onstaat de weving. Deze inslagdraad loopt van zelfkant tot zelfkant. De zelfkant is de zijkant van een stof, ook wel de neg genoemd. Bij kamerhoog gebruik loopt deze draad verticaal, bij gebruik in banen is dit horizontaal.

In WoonTotaal is het noodzakelijk de maten als hierboven in te vullen.

Stofbenodigdheden

Als u niet WoonTotaal gebruikt voor uw calculaties, of meer kennis op wilt doen, dan kunt u de benodigde stof ook handmatig berekenen. Bij gebruik in banen is dit het meest complex te berekenen, daarom gebruiken we dit als voorbeeld.

We nemen een stof van 140 cm breed, met patroonlengte 64 cm en -breedte 70 cm.

 1. Bereken de bruto snijmaat. Dit is de lengte van de baan als er geen rekening wordt gehouden met het patroon. Als voorbeeld een gordijn met klare hoogte 200 cm, met snijmaat 27 cm. De bruto snijmaat in de lengte = 227 cm.
 2. Deel de bruto snijmaat door de patroonlengte. 227 / 64 cm = 3,55 benodigde patronen.
 3. Als we drie en een half patronen zouden gebruiken, zou dat betekenen dat de volgende baan met de resterende helft van het patroon begint. Met als gevolg dat het patroon op het eindresultaat niet mooi door loopt. Per baan is een aantal volledige patronen nodig, daarom ronden we 3,55 naar boven af naar 4 patronen.
 4. Vier patronen van 64 cm lang, geeft een netto snijmaat van 256 cm. De uiteindelijke hoeveelheid benodigde stof is X banen van 256 cm lang.

Veel gordijnen worden met plooien verkocht en er zijn diverse variaties hier van. 

Klik hier om alle plooivormen te bekijken. 

Bij voering denken mensen vaak aan iets verduisteren. Een voering kan dienen als verduistering, maar ook ter bevordering van de valling of ter bescherming van de stof.

Kwetsbare materialen zoals zijde of velours moeten gevoerd worden, anders zal het zonlicht de stof beschadigen. De techniek “blind voeren” is erg luxe, maar zorgt er ook voor dat de zijkanten van de stof beschermd zijn. Rekbare materialen zoals linnen kan je juist beter voeren “los van elkaar”. De rek in voeringstof is over het algemeen nihil, doordat de beide lagen stof los van elkaar zijn zal de onderlinge rek geen effect hebben op de spanning van het garen.

Klik hier om de diverse manieren te bekijken. 

Menu sluiten
NIEUW!

Natural Life | Een collectie next level PVC click vloeren. en collectie waarbij gestreefd is naar het hoogst haalbare, niet alleen in kwaliteit maar ook in uitstraling. De collectie Natural Life PVC vloeren onderscheid zich door vele punten waaronder; ftalaat vrij, ultra sterk, geproduceerd in Europa, geschikt voor vloerverwarming + vloerkoeling, waterbestendig en voorzien van een HDF laag en een kurken onderlaag.